Przechowywanie sypkich produktów i przypraw

Przechowywanie sypkich produktów i przypraw

Data publikacji: ID: 6584bfb15ba77

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw czy też zapasów cukru, mąki, soli, umieszczanych przeważnie w torebkach, pojemnikach czy słoikach. Wszystkie te produkty są bardzo potrzebne na co dzień, dość długo zachowują wartość i świeżość, ale muszą być odpowiednio przechowywane. Wrogiem trwałości przypraw i innych produktów jest m. In. Wilgoć, ale nie tylko.

Warto mieć porządek w kuchni

Odpowiednie przechowywanie wspomnianych produktów wiąże się często z zachowaniem porządku w kuchni, więc łatwo jest sięgnąć w razie potrzeby po właściwą przyprawę czy np. Cukier. Pojemniki na przyprawy i inne składniki powinny być podpisane, oraz w razie możliwości szczelnie zamknięte. Dzięki temu zawartość będzie zabezpieczona i przed wilgocią, i przed ewentualnymi nieproszonymi gośćmi, którzy czasami pojawiają się nawet w najbardziej czystym domu.

Przyprawy i inne produkty, które potrzebne są stale „pod ręką” można umieścić w specjalnych pojemnikach z dziurkami lub łatwymi w obsłudze zamknięciami. Wewnątrz nie powinno znajdować się jednak zbyt dużo zawartości, żeby uniknąć problemów ze świeżością. Większe pojemniki służące do przechowywania zapasów sypkich produktów ustawia się np. Na półce czy w szafkach, dokładnie zakręcone i najlepiej osłonięte przed bezpośrednim światłem.

Uwaga na wilgoć oraz nieproszonych gości

Wiele sypkich produktów bardzo źle reaguje na wilgoć. W najlepszym przypadku będą wymagały przesuszenia (sól, cukier – wilgotne zbrylają się i są niewygodne w użyciu, ale można je wysuszyć), w najgorszym – wyrzucenia. Może dojść do zlepienia się cząsteczek czy pojawienia się pleśni.

Szklane lub plastikowe, ewentualnie metalowe pojemniczki powinny być dokładnie, szczelnie zamknięte. Wtedy wilgoć nie dostanie się do środka. Niektórzy korzystają z papierowych woreczków m. In. Na cukier czy kaszę. Może się to sprawdzić w przypadku dobrych warunków w mieszkaniu – przy braku wilgoci, odpowiednim wietrzeniu itd.

Jeśli jednak istnieje ryzyko nieszczelności, można nawet spotkać wewnątrz worka różnego rodzaju owady. Warto dobrze posprzątać półkę lub szafkę, nieszczęsny produkt wyrzucić i od tego momentu polegać wyłącznie na szczelnie zamykanych pojemniczkach.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close