Jak grillować ekologicznie?

Jak grillować ekologicznie?

Data publikacji: ID: 6584bfb6f2f4a

Letnie spotkania z przyjaciółmi niezmiennie kojarzą się z grillowaniem. Grill kojarzy się z kiełbaską, karkówką czy warzywami. Jednak coraz więcej osób decyduje się na grilla ekologicznego. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by grill był nie tylko smaczny, ale również bezpieczny dla środowiska, a przy tym zdrowszy dla nas.

Jak zorganizować eko grilla?

Grillowanie w stylu eko, wiąże się z wyborem odpowiedniego grilla. Chcąc ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery, należy postawić na grilla elektrycznego lub gazowego. Na rynku dostępne są, także ekogrille, na, których można grillować tak, jak na tradycyjnym. Posiadają misę, w, której zbiera się tłuszcz. Taki grill nie wytwarza dymu podczas spalania. W ten sposób staje się bezpieczny dla środowiska.

Chcąc grillować w stylu eko, warto zmienić zasady rozpalania. Rozpalanie grilla za pomocą gazety czy dykty to nie jest dobry pomysł. Lepiej wybrać rozpałkę z naturalnymi olejami. Grillować lepiej na węglu drzewnych lub drewnie drzew liściastych. Podczas grillowania należy ograniczyć ilość wyciekającego tłuszczu. Można na przykład użyć maty teflonowej.

Eko grill, to grill, podczas, którego dbamy o odpowiednią segregację śmieci. Ważne by używać sztućcy i talerzyków ekologicznych. Lepiej zapomnieć o plastikach i postawić na zastawę papierową lub wykonaną z bambusa. Na rynku dostępne są również talerzyki wykonane z odpadów młynarskich. Oznacza to, że po zakończeniu imprezy można po prostu zjeść talerzyk. Wówczas generujemy znacznie mniej śmieci.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close