Jak uprawiać i pielęgnować cytryniec chiński?

Jak uprawiać i pielęgnować cytryniec chiński?

Data publikacji: ID: 6584bf8846f79

Cytryniec chiński jest wieloletnim pnączem jedno - lub dwupiennym. Może osiągać 10 lub nawet do 15 metrów długości, a rocznie przyrasta do 1 metra. Nie posiada właściwych organów czepnych, ma tylko elastyczne, rozgałęzione pędy.

Przetwory z cytryńca i nie tylko

Jego piękne czerwone, lekko kwaśne owoce stosuje się do wyrobu różnych przetworów – dżemów, konfitur, nalewek i win. Z kory i liści robi się smaczne herbatki.

Roślina ma również zastosowanie w medycynie ze względu na zawartość w owocach cukrów, kwasów organicznych, takich jak cytrynowy, winowy, jabłkowy, witaminę C, a nasiona witaminę E. Białe lub kremowe, pachnące kwiaty i dekoracyjne owoce zebrane w grona sprawiają, że cytryniec chiński jest chętnie sadzony na działkach lub w przydomowych ogrodach.

Wymagania

Cytryniec nie jest wymagający w uprawie. Powinien rosnąć na stanowiskach widnych, ale nie nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych i przepuszczalnych o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.

Nie musi być okrywany na zimę, gdyż wytrzymuje spadki temperatur nawet do - 30 stopni. Przed posadzeniem należy umieścić w dołku drenaż – kamyki, żwirek – następnie dobrze przerobiony obornik.

Pielęgnacja

Cytryniec należy regularnie podlewać, szczególnie, gdy jest susza, ściółkować i nawozić. Rozgałęzione pędy powinny być delikatnie przywiązane do podpór, gdyż leżące nie zawiążą kwiatów. Roślina nie wymaga cięcia corocznego, można tylko na wiosnę wyciąć zeschłe pędy, a ubiegłoroczne boczne gałązki przyciąć nad wykształconymi pąkami.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close