
Właściwości oleju rzepakowego
Data publikacji: 2024-12-25 11:22:28 | ID: 6584bfb13162a |
Kupując olej w sklepie, najczęściej sięgamy po olej rzepakowy. Czy słusznie? Nie zawsze się zastanawiamy czy tłuszcze, które dostarczamy do naszego organizmu są zdrowe dla nas. Wybór oleju rzepakowego to jeden z najzdrowszych wyborów.
Olej rzepakowy źródłem NNKT
NNKT, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są źródłem kwasów omega - 3 i omega - 6. Olej rzepakowy posiada aż 10 razy więcej kwasów omega - 3 niż oliwa z oliwek. Tych kwasów nie wytwarza nasz organizm, dlatego musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Dlatego sięganie po olej rzepakowy jest korzystne dla naszego zdrowia.
Olej rzepakowy jest bogaty w witaminy
Olej rzepakowy to prawdziwa kopalnia witamin. Najwięcej jest w nim witaminy E i K. Witamina E chroni komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Z kolei witamina K wzmacnia krzepliwość krwi i utrzymuje zdrowe kości. Wystarczą już dwie łyżki dziennie oleju rzepakowego, by nasz organizm odpowiednio funkcjonował.
Kulinarne zalety oleju rzepakowego
Olej rzepakowy ma wiele właściwości zdrowotnych. To najważniejszy powód, dla, którego powinniśmy po niego sięgać. Jednak to tłuszcz, który ma duże walory smakowe i powinien znaleźć się na stałe w naszej kuchni. Rafinowany olej rzepakowy ma dużą temperaturę dymienia. Z tego względu może być poddawany obróbce termicznej. Oznacza to, że możemy bezpiecznie na nim smażyć. W przypadku głębokiego smażenia nawet do 5 godzin na niewymienianym oleju.
Dużą zaletą oleju rzepakowego jest to, że ma neutralny smak i zapach. Może, więc stanowić podstawę sosów, dressingów. Może być dodawany do sałatek czy ciast. Jego dodanie nie wpłynie na zmianę smaku przygotowywanych potraw. Idealnie łączy się z innymi składnikami. Może być idealną podstawą domowego majonezu.
Wybór oleju rzepakowego to dobry wybór dla naszego zdrowia. Zadba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, sprawi, że poszczególne organy będą właściwie spełniały swoją funkcję. Olej rzepakowy to również podstawa kuchennych rewolucji. Nic dziwnego, że zyskał on przydomek oliwa północy.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: olej, rzepakowy, oleju, rzepakowego, naszego, organizmu, wybór, kwasów, omega, właściwości,