
Wykorzystanie pokrzywy w kuchni
Data publikacji: 2025-01-17 15:35:19 | ID: 6584bf887ff1b |
Pokrzywa zwyczajna to zioło określane często negatywnym mianem „chwastu”. Jest to spowodowane tym, że pokrzywy wyrastają dosłownie wszędzie i to w dużych ilościach… Pełno jest ich na działkach, polach, w sadach i wszędzie tam, gdzie kosi się nieregularnie. Bagatelizowana pokrzywa okazuje się bardzo wartościowa i dobrze jest zwrócić uwagę na jej ciekawy smak.
Pokarm ubogich…, ale nie tylko
Listę zalet pokrzywy może rozpocząć to, że w czasach regularnych braków żywności to właśnie ona pozwalała przeżyć najbiedniejszym osobom. Z tego też powodu pojawiła się nazwa pokarm na ubogich. Po potrawy z pokrzywy, np. Zupę, sałatkę, sięgano podczas nieurodzaju lub innych często zdarzających się problemów z żywnością. Można było również użyć pokrzywy, by nakarmić zwierzęta hodowlane, co pozwalało im przeżyć.
Obecnie w większości krajów takie problemy odeszły w niepamięć, ale pokrzywa dalej jest obecna w kuchni. Jest wartościową rośliną i zapewnia dużo potrzebnych składników odżywczych, chociażby żelaza. Może być na stale dodawana do różnych potraw, zwłaszcza, że jest smaczna i pasuje do dań warzywnych lub mięsnych. Da się robić z niej przetwory, na przykład kiszonki i soki.
Ciekawe kompozycje z pokrzywą w roli głównej
Do jakichkolwiek kulinarnych pomysłów z pokrzywą w roli głównej należy wykorzystywać jedynie młode, świeże rośliny, które jeszcze nie kwitną. Są one najsmaczniejsze i dodatkowo bardzo zdrowe. Starsze, kwitnące lub przekwitłe zawierają cystolity – substancje, które mogą uszkodzić np. Nerki.
Z pokrzyw można robić potrawkę przypominającą tę ze szpinaku, dusząc pokrojone drobno rośliny. Świetnie smakuje np. Z makaronem. Kiszone liście, pozbawione łodyg, pasują na kanapkę lub jako składnik sałatki. Kiszoną pokrzywą można też nadziewać pierogi, mięso lub używać jako składnik farszu.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |