Ciekawe dania idealne dla studenta

Ciekawe dania idealne dla studenta

Data publikacji: ID: 6584bfb19d0ed

Studenckie życie jak żadne inne uczy oszczędzania, liczenie każdej złotówki i wymyślania coraz to nowych sposobów, by móc zaoszczędzić jak najwięcej pieniędzy. Z tego też względu niektóre osoby rozpoczynają swój proces chomikowania kasy już w kuchni, gdzie kierują się w kierunku budżetowych rozwiązań. Jedzenie tanie wcale jednak nie musi oznaczać jedzenia złego, szczególnie, jeżeli mówimy tu o jedzeniu przyrządzanym we własnym domu. Możemy jest i tanio, i smacznie, a dziś pokażemy wam kilka naprawdę ciekawych pomysłów na ciekawe jedzenie, które nie musi kosztować kroci!

Czosndog – idealny na śniadanie

Bagietki czosnkowe mają na całym świecie naprawdę sporą rzeszę fanów. Nic, więc dziwnego, że zamiast bycie tylko ciekawą przekąską, niektórzy ludzie zaczęli kombinować z jej użyciem jako pełnoprawnego produktu i bazy do wykonywania wielu ciekawych dań. W drodze takich właśnie kombinacji powstał bohater naszego pierwszego dania – czosndog. Jak sama nazwa wskazuje, ma być to w domyśle połączenie bagietki czosnkowej i hot doga, popularnego fastfooda z bułką, parówką, sosami i warzywami. Jednak zamiast sztucznej, niezbyt wyrazistej bułki, w tym przepisie stawiamy na naprawdę treściwą bagietkę czosnkową, która doda nam naprawdę wiele wyrazistości w smaku.

Przyrządzenie czosndoga jest naprawdę banalne. Na początek musimy przekroić naszą bagietkę wzdłuż tak, aby wytworzyła się spora kieszonka na wrzucenie nowych składników. Następnie dno tego wyłomu wykładamy serem żółtym. Może być normalny, w wiórkach, topiony – nie ma to najmniejszego znaczenia, najważniejsze są twoje preferencje. Następnie do kieszonki i na ser kładziemy parówkę lub dwie w zależności od naszego apetytu i długości bagietki.

Na parówkę dajemy potem dosłownie wszystko, co nam się zamarzy. Salami i cebula? Bez problemu. Bukiet warzywny? Proszę bardzo. Powódź sosów? Także nie ma z tym najmniejszego kłopotu! Gdy jednak ustaliliśmy już z jakimi dodatkami mamy zamiar zjeść naszego czosndoga, musimy wrzucić go do piekarnika, by nasza bagietka zdołała się upiec. Po mniej więcej dziesięciu minutach (temperatura oraz czas pieczenia zależy w głównej mierze od samej bagietki) możemy od razu zabierać się za pałaszowanie naszego dania.

Czosndog to naprawdę treściwy pomysł na mocne i stosunkowo szybkie jak na swój smak śniadanie. Łączny koszt sztuki takiego czosndoga nie powinien zaś przekroczyć nawet pięciu złotych. Pod względem finansowym jest to, więc o wiele lepsze rozwiązanie niż jakakolwiek zapiekanka dostępna do kupienia na mieście!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Przed chwilą przedstawiliśmy wam dosłowną bombę kaloryczną i potężny posiłek na start dnia. Teraz jednak coś zdrowszego, lecz równie smacznego. Makaron z kurczakiem i szpinakiem to naprawdę dobre, szybkie i treściwe danie, a sos śmietanowy świetnie podkreśla wszystkie te smaki. Jeżeli nigdy nie lubiliście szpinaku i macie do niego urazę z dzieciństwa, to uwierzcie mi na słowo – to danie może kompletnie zmienić wasz punkt widzenia. Szpinak stanowi idealną kompozycję z dobrze przygotowanym kurczakiem i delikatnym sosem śmietanowym.

Na początek musimy zacząć od pokrojenia dwóch cebul w drobną kostkę i wrzucenia tak przygotowanej cebuli na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Następnie, gdy cebula nam się już nieco zaszkli, wyciskamy dwa lub trzy ząbki czosnku w zależności od preferencji. Po tym dodajemy trochę oregano oraz bazylii, a następnie zabieramy się za mięso. Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Jej wielkość jest już zależna od twoich własnych upodobań.

Gdy już pokroisz mięso, wrzuć ja na patelnię do cebuli i czosnku, po czym smaż je aż nie będzie surowe. Pierwszym znakiem, iż mięso jest w trakcie przygotowywania, jest ścięcie się białek na zewnątrz i zmiana koloru na białawy. Dokładny moment usmażenia się mięsa będziesz z pewnością w stanie po smaku sprawdzić sam. Gdy mięso mamy już gotowe, przechodzimy do dodania szpinaku.

Na początek przygody z tym daniem zdecydowanie polecam kupowanie mrożonego szpinaku w sklepach. Będzie on zapewne albo w mniejszych brykietach, albo w jednolitej bryle. Niezależnie jednak od formy, szpinak ten wrzucamy na patelnię, lekko zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką, by szpinak jak najszybciej się rozmroził. Co jakiś czas możemy go rozdrobnić drewnianą szpatułką, by przyspieszyć cały proces i wymieszać szpinak z mięsem. Równocześnie możemy już też zacząć gotować w garnku wody makaron.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym - ostrożnie z sosem!

Jeżeli szpinak jest już gotowy, zabieramy się za sos. Wersja, na bogato” przewiduje najpierw dodanie śmietankowego serka topionego, by podkreślić smak sosu. Dodajemy pół pudełeczka takiego serka i mieszamy to z całym daniem. Gdy już to zrobimy, możemy dodać śmietanę 18% , lecz z jedną niezwykle ważną uwagą – musimy najpierw zdjąć całą patelnię z ognia! Jeżeli byśmy tego nie zrobili, śmietana mogłaby się zważyć, a samo danie mogłoby stracić na smaku i wyglądzie.

Jeżeli jednak wszystkie kroki wykonaliśmy dobrze i poprawnie wszystko wymieszaliśmy, powinniśmy otrzymać gęsty i kremowy sos, który podkreśli wszystkie inne składniki tego dania! Mimo, że opis objętościowo jest dłuższy niż w przypadku czosndoga, tak w tym przypadku mówimy o daniu, który spokojnie może pełnić rolę obiadu dla kilku dorosłych osób. Smaczne, kremowe, syte danie, którego koszt wykonania również nie zwala z nóg. Naprawdę warto to rozważyć!

Domowa mrożona kawa – idealna na gorące dni!

Marzy ci się ochłoda, a nie masz zamiaru poświęcać kilkunastu złotych w kawiarni na kawę mrożoną? Nic się nie stało, możesz takową bez problemu zrobić w domu, a za budżet na jedną kawę na mieście możesz kupić składniki nawet na kilka sztuk! No dobra, bez zbędnego przedłużania przejdźmy do tego, co i jak.

Jest to akurat dość osobisty przepis i nie wszystkim może przypaść do gustu. Dlatego też pamiętajcie, iż te przepisy stanowią pewnego rodzaju inspirację dla was do kombinowania w kuchni. Wszystkie te posiłki, bowiem zostały wymyślone przez serię kuchennych eksperymentów. Kto wie, może kombinując nad niektórymi potrawami z tej listy wymyślicie swoje nowe, popisowe danie?

No dobra, przede wszystkim zaczynamy od zaparzenia kawy. Bierzemy jedną lub dwie łyżeczki i zalewamy zawartość stosunkowo małą ilością wody. Chcemy w ten sposób uzyskać mocną esencję. Gdy już to mamy załatwione, całość zalewamy zimnym mlekiem. Niektórzy na tym etapie mogliby już zakończyć przyrządzanie kawy mrożonej, a ewentualnie dorzuciliby jeszcze kilka kostek lodu. My jednak trochę poszalejemy – w końcu mamy wakacje.

Do naszej szklanki (najlepiej, by w tym przypadku była wysoka i szeroka u góry) dodajemy jedną gałkę lodów – opakowania możemy kupić w każdym większym sklepie. Na górę dajemy bitą śmietanę, a całość dekorujemy albo posypaniem kawą rozpuszczalną, albo kakao. Tym oto sposobem otrzymujemy naprawdę dobrą kawę, a przy okazji naprawdę pyszny deser, który na spotkaniu z przyjaciółmi czy drugą połówką może zrobić prawdziwą furorę. Olbrzymia ochłoda, ciekawe połączenie różnych smaków (które można jeszcze mocniej urozmaicić w zależności od smaku loda) i ładne podanie sprawiają, iż takie danie znajdzie swoją niszę w każdym momencie roku, nie tylko podczas upałów!

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close