Rodzie kaw w ziarnach

Rodzie kaw w ziarnach

Data publikacji: ID: 6584bf88188d3

Ze względu na swe walory, najbardziej wartościową kawą jest ta w ziarnach. Warto dlatego kupować właśnie ją, mieląc ziarna tuż przed zaparzeniem. Najważniejszy w kawie jest aromat a kawa w ziarnach ma najmocniejszy ze wszystkich kaw. W jej ziarnach znajduje się około 700 różnych olejków zapachowych. Wybierając kawę w ziarnach warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Najbardziej wartościowe nie są popękane, są tłuste a na ich powierzchni widoczne są olejki.

Wśród kawy w ziarnach do wyboru mamy dwa rodzaje kaw:

Kawa Arabica

Kawa Arabica jest najstarszą i najbardziej popularną kawą, którą uprawia się między innymi w Kolumbii, Brazylii, Indiach, na Karaibach. Jej zielonkawe ziarna są podłużne a wzdłuż nich przebiega jasna bruzda. W ich składzie znajduje się niewielka ilość kofeiny, jednak jest bardzo aromatycznym gatunkiem. Napar z Arabiki jest zatem delikatny, aromatyczny a smak lekko kwaskowy.

Wśród odmian Arabiki na uwagę zasługuje odmiana Arabica Excelso Kolumbia o jedwabistym smaku, Arabica Kostaryka Tarazzu o lekkim smaku i orzechowej nucie, dzika Arabica Etiopia Djimah o bogatym smaku w nucie winnej i owocowej. Do kawy espresso poleca się kawę Arabica Nikaragua Superior, która ma koniakowy posmak.

Najdroższym gatunkiem kawy Arabica jest odmiana jamajka Blue Montain o lekko kwaskowej nucie i owocowym posmaku. Wiele kaw dostępnych w naszych sklepach są mieszankami różnych gatunków. Poszukując dobrej kawy warto wybierać tę, na opakowaniu, której widnieje napis: „100% Arabica”.

Kawa Rebusta

Kawa Robusta to odmiana, która ma bardziej kwaśny smak, jest mniej delikatna w smaku, jest też tańsza od Arabici, bowiem odmiana ta jest łatwiejsza w uprawie i bardziej odporna na złe warunki atmosferyczne, wobec czego można uprawiać ją w niższych partiach gór. Jej hodowle znajdują się w Ugandzie, Kamerunie, Wietnamie.

Ziarna Robusty mają kolor żółty, zielony lub brązowy, są nieco mniejsze od Arabiki i bardziej owalne. Ziarna Robusty zawierają większą ilość kofeiny, aniżeli Arabika. Robusta to kilka odmian, przy czym te najwyższej jakości pochodzą z Ugandy i Zairu. Są one często wykorzystywane do produkcji kawy cappuccino.

Wyznacznikiem dobrej kawy jest nie tylko jej odmiana, ale również sposób jej parzenia. O smaku kawy decyduje w dużej mierze czas palenia ziaren. Im ziarna ciemniejsze, tym kawa jest mocniejsza, bardziej pobudzająca. Jasne ziarna, adekwatnie, nadają kawie łagodnego i delikatnego smaku.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close