Zalety mleczka pszczelego dla zdrowia

Zalety mleczka pszczelego dla zdrowia

Data publikacji: ID: 6584bf88208ab

Mleczko pszczele to galaretowata substancja wytwarzana przez pszczoły miodne w celu karmienia królowych pszczół i ich młodych. Jest często sprzedawane jako suplement diety w leczeniu różnych dolegliwości fizycznych i chorób przewlekłych. Jest od dawna jest stosowany w medycynie tradycyjnej, a jego zastosowania w medycynie zachodniej stają się coraz bardziej częste.

Udowodnione zalety mleczka pszczelego:

Mleczko pszczele zawiera wiele składników odżywczych i składa się z wody, węglowodanów, białka i tłuszczu. Pełny skład chemiczny mleczka pszczelego jest nieznany, ale uważa się, że jego pozytywny wpływ na zdrowie wynika z jego unikalnych białek i kwasów tłuszczowych. Należą do nich dziewięć glikoprotein zwanych łącznie głównymi białkami mleczka pszczelego (MRJP) i dwa kwasy tłuszczowe, kwas trans - 10 - hydroksy - 2 - decenowy i kwas 10 - hydroksydekanowy. Mleczko pszczele zawiera również kilka witamin z grupy B i mikroelementów. Jednak skład składników odżywczych różni się znacznie w zależności od źródła mleczka pszczelego.

Niektóre witaminy zwykle obecne w mleczku pszczelim obejmują:

  • Tiamina (B1)
  • Ryboflawina (B2)
  • Kwas pantotenowy (B5)
  • Pirydoksyna (B6)
  • Niacyna (B3)
  • Kwas foliowy (B9)
  • Inozytol (B8)
  • Biotyna (B7)

Te składniki odżywcze mogą zapewnić niektóre potencjalne korzyści zdrowotne mleczka pszczelego, chociaż potrzebne są dalsze badania nad tą wyjątkową substancją.

Ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne

Powszechnie uważa się, że mleczko pszczele zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny. W wielu badaniach w probówkach i badaniach na zwierzętach, określone aminokwasy, kwasy tłuszczowe i związki fenolowe znajdujące się w mleczku pszczelim wydają się mieć silne działanie przeciwutleniające.

Ponadto kilka badań z użyciem probówek wykazało obniżony poziom prozapalnych substancji chemicznych uwalnianych z komórek odpornościowych leczonych mleczkiem pszczelim. Chociaż wyniki te są obiecujące, brakuje badań na ludziach. Potrzeba więcej danych, aby wyciągnąć ostateczne wnioski dotyczące leczenia zapalenia mlekiem pszczelim.

Zmniejsza ryzyko chorób serca poprzez wpływ na poziom cholesterolu

Badania na zwierzętach i ludziach pokazują, że mleczko pszczele pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszać ryzyko chorób serca. Chociaż dokładny mechanizm pozostaje niejasny, określone białka w mleczku pszczelim mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Jedno 12 - tygodniowe badanie wykazało, że króliki suplementowane mleczkiem pszczelim znacząco obniżyły całkowity i „zły” poziom cholesterolu odpowiednio o 28% i 23%. Podobnie, jednomiesięczne badanie na ludziach wykazało 11% i 4% zmniejszenie całkowitego i „złego” poziomu cholesterolu u osób przyjmujących codziennie około 3 gram mleczka pszczelego.

I odwrotnie, inne małe badanie na ludziach nie wykazało znaczących różnic w poziomie cholesterolu między uczestnikami leczonymi mleczkiem pszczelim a osobami otrzymującymi placebo. Chociaż badania te są obiecujące, potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć wpływ mleczka pszczelego na zdrowie serca.

Pomaga w gojeniu się ran

Mleczko pszczele stosowane doustnie i miejscowo wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry. Wiadomo, że ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu rany są czyste. Jedno z badań na zwierzętach wykazało wzrost produkcji kolagenu u szczurów, którym podano wyciąg z mleczka pszczelego. Kolagen jest białkiem strukturalnym niezbędnym do naprawy skóry.

Badanie z użyciem probówki wykazało znacznie zwiększoną zdolność naprawy tkanek w ludzkich komórkach leczonych mleczkiem pszczelim. I odwrotnie, nowsze badania na ludziach nie wykazały większej różnicy w gojeniu się ran między grupą kontrolną a uczestnikami leczącymi owrzodzenia stopy cukrzycowej miejscowo mleczkiem pszczelim.

Specyficzne białka obniżają ciśnienie krwi

Mleczko pszczele chroni serce i układ krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Kilka badań z użyciem probówek wskazuje, że określone białka w mleczku pszczelim rozluźniają komórki mięśni gładkich w żyłach i tętnicach, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi. Niedawne badanie na zwierzętach dotyczyło suplementu łączącego mleczko pszczele z innymi substancjami pochodzącymi z pszczół i wykazało znaczące obniżenie ciśnienia krwi. Jednak dokładna rola mleczka pszczelego odegrana w tym suplemencie jest niejasna.

Reguluje poziom cukru we krwi

Mleczko pszczele również poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i wrażliwość na insulinę poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Liczne badania na zwierzętach wykazały zwiększoną wrażliwość na insulinę i widoczny efekt ochronny na trzustkę, wątrobę i tkankę rozrodczą u otyłych szczurów z cukrzycą, którym podawano mleczko pszczele. Jedno małe sześciomiesięczne badanie na ludziach wykazało 20% redukcję poziomu cukru we krwi na czczo u zdrowych osób, które codziennie uzupełniały mleczko pszczele.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close