Dobry zbiór, czyli jak zbierać, żeby nie wyrzucać

Dobry zbiór, czyli jak zbierać, żeby nie wyrzucać

Data publikacji: ID: 6584bf884c0d4

Głównym celem siania i sadzenia czegokolwiek w ogrodzie o charakterze użytkowym jest uzyskanie dostępu do różnego rodzaju plonów. Zbierając owoce i warzywa, należy nie tylko robić to w umiejętny sposób, ale, także wiedzieć, jak przechowywać swoje zbiory. Nie wszystkie mają długą datę przydatności, choć niektóre w dobrych warunkach przetrwają nawet rok.

Najważniejsze jest zbierać w porę

Praca w ogrodzie może i nie jest w żaden sposób rozliczana, ale nie brakuje terminów, których trzeba przestrzegać. Każda z roślin wydających owoce dojrzewa w określonym czasie – często informuje o tym np. Dostawca nasion. Jeśli takiej informacji brakuje, warto dopytać kogoś bardziej doświadczonego. Warto też wiedzieć, jak wygląda dojrzały owoc czy warzywo, czym się różni od niedojrzałego i już przejrzałego.

Niekiedy dzięki wcześniejszym zbiorom można zapewnić warzywom czy owocom dłuższą świeżość w odpowiednich warunkach (np. Do piwnicy). Nie jest to regułą, bo inne będą się od razu psuły, jeśli zostaną zebrane przed dojrzeniem. Zdarza się też, że niedojrzałe egzemplarze można „dochować” w domu, na przykład na parapecie. Ma to związek z dostępem do wyższej temperatury i światła, których na zewnątrz już brakuje, np. Z powodów pogodowych.

Właściwe przechowywanie plonów

Niektóre owoce czy warzywa nie nadają się do dłuższego przechowywania w stanie świeżym. Być może trzeba wykorzystać mrożenie, by tak przygotowaną żywność później rozmrozić i zużyć do zrobienia jakiejś potrawy. Bardzo często z zebranych plonów robi się też przetwory – dżemy, kompoty, soki, marynaty, kiszonki itd. Procesy pasteryzowania, kiszenia lub marynowania utrwalają zawartość na dłuższy czas.

Warzywa bulwiaste, twardsze i nieprzejrzałe owoce (jabłka, gruszki, orzechy) można przeważnie przechowywać bez konieczności obróbki przez kilka tygodni, miesięcy a nawet dłużej. Kluczem do sukcesu są odpowiednie warunki. W zależności od rodzaju może to być niższa temperatura, suche powietrze, brak wilgoci w podłożu itd.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close